Sanatate Orala

Durerea dentara poate fi produsa de evolutia procesului carios, traumatisme dentare, factori chimici .

Durerea dentara este produsa in general evolutia procesului carios care a ajuns in profunzime.

Dupa tipul durerii putem afla si gradul de afectare pulpara ( al nervului):

Caria simpla dentara nu doare , cand dintele incepe sa doara acesta nervul este afectat reversibil sau ireversibil.

  • Doare la rece,cald, dulce , durerea inceteaza in momentul indepartarii stimulului dureros. In acest caz avem o carie complicata cu o hiperemie preinflamatorie , in acest caz tratamentul se realizeaza prin indepartarea procesului carios + obturatie coronara.
  • Doare la cald, rece, dulce durere este de durata 1-2 ore , cedeaza la analgezice, diagnosticul este de pulpita, caz in care avem implicarea nervului si necesita tratament de extirpare a nervului.
  • Daca durerea este de lunga durata (toata noaptea) si nu cedeaza la analgezice sau antibiotice, diagnosticul este de pulpita purulenta sau gangrena caz in care nervul este mortificat dar acumularea de puroi si bacterii creeaza o durere insuportabila. Dintele trebuie drenat , curatat si tratat medicamentos. Aceasta durere poate iradia provocand durere de ureche.

Daca ati avut dureri si nu ati mers la medic dar durerea a trecut , trebuie sa aveti in vedere faptul ca infectia a trecut dintr-un stadiu acut-dureros intr-un stadiu cronic-nedureros iar dintele daca nu mai doare nu inseamna ca este sanatos, acesta putand oricand sa se complice cu un abces dentar.